Loop jij 17 sept. mee met de ‘liberationwalk’ in de voetsporen van de bevrijders’?

Op 17 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat de Amerikanen met hun jeeps en tanks het Bekkerveld opreden, waarmee in feite de bevrijding van Heerlen begon.

Om bij dit bijzondere moment van de Heerlense geschiedenis stil te staan, houdt het Comité 4&5 mei, samen met andere organisaties, waaronder onze wijkraad, een bevrijdingswandeling/optocht op dinsdag 17 september onder het motto “in de voetsporen van de bevrijders’.

Gestart wordt om 17:30 uur in Welten, vervolgens wordt een korte stop ingelast op het Bekkerveld waarna de stoet, met muzikale begeleiding door een piper en legervoertuigen, verder trekt richting Hesselleplein. Dat is tevens het eindpunt en wordt het bevrijdingsvuur ontstoken door burgemeester Roemer. Het Heerlens Pancratiuskoor zingt dan het Wilhelmus.

Tijdens de wandeling kunnen met name de jonge deelnemers rekenen op een traktatie. Bij aankomst op het Hesselleplein is er voor iedereen nog een drankje.
De organisatie is bijzonder verheugd met de aanwezigheid van een zgn. ‘Clubmobile’ oftewel een mobiele kantine. Deze vrachtauto’s reden achter de troepen aan om de militairen te verzorgen van een kop koffie of een donut.

Wat vragen wij van u, als wijkbewoners?

Onder meer op het Bekkerveld maar ook langs de route richting het Hesselleplein? ‘Hang de vaan oet’. Net zoals in 1944! Nederlands, Amerikaans, Engels….de vlaggen van de geallieerden die ons hebben bevrijd. En natuurlijk: ook u mag graag deelnemen aan de wandeling.

Meer weten over activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding? Zie https://www.4en5meiheerlen.nl/

 

 

Jeroen Gulpen Auteur